Paketo Blog

Το φάγαμε το πακέτο πατριώτη!

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση των ημιυπαίθριων

Posted by paketo στο 28/06/2009

ΠPO των πυλών βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη τελική ρύθμιση της «τακτοποίησης» του 1,5 εκατομμυρίου κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων

ΠPO των πυλών βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη τελική ρύθμιση της «τακτοποίησης» του 1,5 εκατομμυρίου κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων

Το μεγαλύτερο από τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει 1,15 δισ. ευρώ.

Εντός της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Επιδίωξη του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και του Yπουργείου Οικονομίας είναι να…

εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα διασφαλίσει τη δήλωση όλων των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο, υπό τις σημερινές συνθήκες, πολλοί από τους ιδιοκτήτες να αποφύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση λόγω κόστους.

Για τον λόγο αυτό το σχέδιο «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων πιθανότατα θα προβλέπει την εξασφάλιση εξαίρεσης κατεδάφισης για όσους δηλωθούν, με τίμημα την καταβολή τόσο ενός εφάπαξ τέλους όσο και ενός ετήσιου ποσού για τη διατήρησή τους.

Δύο είναι τα σενάρια που επικρατούν για το ύψος του τέλους.

Aφενός, αυτό να κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο, τον όροφο κ.λπ. και αφετέρου να είναι υποπολλαπλάσιο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η διαδικασία θα γίνει ομοίως με αυτή της κτηματογράφησης, γι’ αυτό και έχει ζητηθεί και η τεχνογνωσία της Kτηματολόγιο A.E. Θα οριστεί μια χρονική περίοδος μέσα στην οποία οι πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν την παρανομία τους.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του μειωμένου προστίμου με έκπτωση 50%, άλλα και δυνατότητα διακανονισμού με ισόποσες δόσεις. Oσοι δηλώσουν την παρανομία απαλλάσσονται από το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης.

Με μέση τιμή κόστους 300 ευρώ το τετραγωνικό, τα χρήματα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία υπολογίζονται από 2 έως 4 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πόσοι ιδιοκτήτες θα αποφασίσουν να δηλώσουν τους ημιυπαίθριούς τους.

Ωστόσο, ελλοχεύει πάντα το ενδεχόμενο οι σχεδιασμοί αυτοί του ΥΠΕΧΩΔΕ να βρεθούν αντιμέτωποι με το Συμβούλιο της Eπικρατείας.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις και για τη νομιμοποίηση, πέρα από τους ημιυπαίθριους και όλων των δευτερευόντων πολεοδομικών παραβάσεων, όπως θέσεις στάθμευσης, υπόγεια, ημιυπόγεια, αποθήκες, γκαράζ,και δώματα, που αυθαίρετα έχουν αλλάξει χρήση. Για παράδειγμα, υπόγειες αποθήκες που έχουν γίνει δωμάτια ή ακόμη και επαγγελματικοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα αναμένεται να γίνει διαχωρισμός σε περιπτώσεις προς «τακτοποίηση» που θα αφορούν όλες σχεδόν τις δευτερεύουσες πολεοδομικές παραβάσεις και προς «κατεδάφιση» που θα αφορά τα σπίτια που έχουν χτιστεί σε δάση, δασικές και προστατευόμενες περιοχές χωρίς άδεια κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΕΧΩΔΕ, περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών και έλεγχο των ανεγειρόμενων οικοδομών με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τη λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών, μαζί με το πολεοδομικό, που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το σύνολο των αυθαιρέτων, την επιτάχυνση των εντάξεων περιοχών στο σχέδιο πόλης και την ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

Μέχρι στιγμής πάντως υπέρ της δημιουργίας υπηρεσίας ελέγχου κατασκευών και κατεδάφισης αυθαιρέτων δείχνουν να συγκλίνουν σχεδόν όλοι ο φορείς, ακόμα και οι νομαρχίες, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο δεσμεύεται να καταθέσει μετά το καλοκαίρι ένα συνολικό πακέτο προτάσεων, επισημαίνοντας κενό πρωτοβουλιών του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα αυθαίρετα και τα πολεοδομικά ζητήματα. Οι προτάσεις του ΤΕΕ θα αφορούν τον διαρκή έλεγχο των κατασκευών, τη δημιουργία μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων και τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τις μελέτες και άδειες δόμησης.

Δανάη Αλεξάκη

πηγή: Express GR

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: