Paketo Blog

Το φάγαμε το πακέτο πατριώτη!

Άλλο κάπνισμα κι άλλο… σχιζοφρένεια

Posted by paketo στο 02/07/2009

Οι Ομοσπονδιακές αρχές κατά των ναρκωτικών (FDA) προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι  ασθενείς που λαμβάνουν δύο δημοφιλή φάρμακα για την παύση  καπνίσματος θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για συμπτώματα σοβαρής ψυχικής ασθένειας, όπως κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας.

Αλλά επίσημες πηγές τόνιζαν ότι «δεν θα πρέπει  να φοβόμαστε  να διακόψουμε στους ασθενείς  τη λήψη των φαρμάκων, Chantix, της εταιρείας Pfizer, και Zyban,της GlaxoSmithKline,» η οποία επίσης το πωλεί με το εμπορικό σήμα Wellbutrin, για την κατάθλιψη.

«Η παύση του καπνίσματος είναι…

ένας στόχος προς τον οποίο θα πρέπει όλοι να εργαστούμε «, δήλωσε ο Δρ Curtis J. Rosebraugh, διευθυντής ενός γραφείου  αξιολόγησης φαρμάκων στη διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων. «Δεν θέλουμε να εκφοβίσουμε τους ανθρώπους αποθαρρύνοντας τους από ένα φάρμακο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιτύχουν το στόχο αυτό. Θα πρέπει απλώς να είναι προσεκτικοί. »

Η Pfizer θα προσθέσει την προειδοποίηση – «Οι πιο σοβαροί κινδυνοι κατά το  FDA»  –  στη συσκευασία για το Chantix.

Η  ουσία της εταιρείας Pfizer , που καθιερώθηκε το 2006, έχει περίπου το 90 % της αγοράς  των συνταγών παύσης των ναρκωτικών και του καπνίσματος, σύμφωνα με την IMS Health, , μια εταιρία πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη και έτσι,  οι πωλήσεις του Chantix –  846 εκατ. δολ. το 2008 – ήταν μικρότερες από ό,τι  η Pfizer ήλπιζε λόγω των προηγούμενων προειδοποιήσεων των παρενεργειών.

Η Glaxo θα επεκτείνει την υπάρχουσα  προειδοποίηση του Wellbutrin, επικαλούμενη τις σκέψεις αυτοκτονίας από ασθενείς οι οποίοι το χρησιμοποιούν για την κατάθλιψη, για να συμπεριλάβει  και το Zyban, το οποίο είχε μέτριες μόνον  πωλήσεις στην αγορά  για τη διακοπή του καπνίσματος.

Και οι δύο εταιρείες θα  απαιτούν τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για την εκτίμηση της ψυχικής υγείας των χρηστών και των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση ουσιών. Η Pfizer ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια με σχιζοφρενή  ασθενή.

Λόγω του ότι οι  καπνιστές και όσοι  προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα είναι στατιστικά πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί και με τάσεις αυτοκτονίας, επίσημες πηγές και στις δύο εταιρείες  δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις των ναρκωτικών σε αυτές τις περιπτώσεις. «Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να υπομείνουν, την έλλειψη νικοτίνης» δήλωσε την Τετάρτη η Δρ Steve Romano, η  αντιπρόεδρος της Pfizer.

Αναλυτές τόνισαν ότι η δράση του F.D.A θα έχει μικρή επίδραση στις πωλήσεις, λόγω των προηγούμενων ενδείξεων των ουσιών για ψυχιατρικούς κινδύνους.

«Πιστεύω ότι η αγορά και οι γιατροί έχουν ήδη ευαισθητοποιηθεί σε αυτό», δήλωσε η Catherine J. Arnold, αναλυτής της Credit Suisse.

«Δεν  πανικοβάλλομαι», είπε ο Τζαμί Ρούμπιν, αναλυτής της Goldman Sachs, «Οι πωλήσεις έχουν ήδη μια μεγάλη πτώση. Είναι και θα παραμείνει ένα μικρό εξειδικευμένο προϊόν. »

Το Chantix είχε ήδη βιώσει μια ελαφρά μείωση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια από τα 883 εκατ. που είχε πετύχει το 2007. Και το φετινό πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις των  177 εκατ. δολ. ήταν 36 τοις εκατό κάτω από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Διατυπώθηκε η πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν πιθανώς να πέφτουν σε περίπου 740 εκατ. δολ.  για το σύνολο του 2009, αλλά ότι η ζήτηση για θεραπείες διακοπής του καπνίσματος, θα του επέτρεπε να αυξηθεί ελαφρά μετά από αυτό – ίσως κατά το ήμισυ των 2 δις δολ σε ετήσιες πωλήσεις της Pfizer- όπως προσδοκούσε αρχικά.

Ευρωπαίοι ειδικοί ειδοποίησαν το F.D.A. το 2007 για τα προβλήματα που συνδέονται με το Chantix. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο  Jeffrey Albrecht, ένας μουσικός από την ποπ-μουσική ομάδα Εντι Brickell και New  Bohemians, δολοφονήθηκε από ένα γείτονα που είχε καταγγείλει ότι ο κ. Albrecht  χτυπούσε  την πόρτα του μαινόμενος.

Η ευρεία δημοσιότητα  οδήγησε σε μια αλληλουχία από παρόμοιες εκθέσεις και έλεγχο από τους υπευθύνος ασφαλείας του FDA , οι οποίοι έχουν πλέον λάβει 98 εκθέσεις  αυτοκτονιών και 188 αναφορές για απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ αυτών και χρηστών του Chantix.

πηγή: News 247

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: