Paketo Blog

Το φάγαμε το πακέτο πατριώτη!

Την Αρμενία επισκέφθηκε η Ντ. Μπακογιάννη

Posted by paketo στο 03/07/2009

Παρότρυνση προς τη φίλη Αρμενία να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του ΟΑΣΕ, τόσο για την ειρηνική επίλυση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όσο και για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό του αρμενικού κράτους, απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στο Ερεβάν, τονίζοντας ότι η ελληνική προεδρία είναι παρούσα σε κάθε προσπάθεια.

Μετά τη συνάντηση με τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών, Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, η κα Μπακογιάννη, με την ιδιότητά της, ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς, που συνδέουν την Ελλάδα με την Αρμενία, ευχαρίστησε τον Αρμένιο ομόλογό της για τη συμμετοχή του στην άτυπη υπουργική σύνοδο, που αποτέλεσε το έναυσμα για τη «Διαδικασία της Κέρκυρας».

«Προσβλέπουμε στη συνεχή υποστήριξη της Αρμενίας, καθώς ξεκινούμε έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εν όψει της Υπουργικής Συνόδου της Αθήνας, το Δεκέμβριο» πρόσθεσε.

Η υπουργός εγκαινίασε τα…

νέα γραφεία του ΟΑΣΕ στο Ερεβάν, η δράση του οποίου «περιλαμβάνει το μετριασμό των επιπτώσεων της χρηματοοικονομικής κρίσης σε μια κρίσιμη στιγμή, τη συνεργασία με την αστυνομία και την υποστήριξη του γραφείου του Human Rights Defender». Αναφερόμενη στη λειτουργία του, είπε ότι «το γραφείο στοχεύει να υπηρετήσει το λαό της Αρμενίας και να τον βοηθήσει να οικοδομήσει μια ανοικτή, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, καθώς θέτει τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή κοινωνία των πολιτών, με σεβασμό στο παρελθόν της και έτοιμη να πάρει το μέλλον στα ίδια της τα χέρια».

Ως προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κα Μπακογιάννη είπε ότι τον τελευταίο χρόνο «η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν συμμετάσχει εποικοδομητικά στο υψηλότερο επίπεδο σε ένα νέο διαπραγματευτικό γύρο, που δίνει νέα ελπίδα, ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο». Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για την «πολιτική βούληση που επιδεικνύουν και οι δύο πλευρές» καθώς και για την προσήλωση της Ομάδας του Μινσκ (με τη συμπροεδρία των ΗΠΑ-Ρωσίας-Γαλλίας) να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα».

Αναγνώρισε ότι «η Αρμενία είναι μια σημαντική χώρα για τη σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο και ότι έχει ξεκινήσει ένα λεπτό διάλογο με την Τουρκία, επιδεικνύοντας ωριμότητα και αυτοπεποίθηση». Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες και ελπίζει ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ και το υπουργείο Εξωτερικών θα είναι πάντα παρόντες. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος κατά τις συναντήσεις των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας, την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα, δεδομένου ότι συμπροεδρεύουν στην Ομάδα Μινσκ και ότι ο Ν. Καύκασος πιστεύεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα σημεία των συζητήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κα Μπακογιάννη συνάντησε τον Πρόεδρο Σερζ Σαργισιάν, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χόβικ Αμπρααμιάν, τον ηγέτη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Μπάκο Σαχακιάν, και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων τον πρώτο Πρόεδρο της Αρμενίας, κ. Πετροσιάν.

Πριν την Αρμενία, η κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε σειρά επαφών με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Απόψε επιστρέφει στην Αθήνα.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: