Paketo Blog

Το φάγαμε το πακέτο πατριώτη!

Σε δίκη μπορεί να υποβληθεί πρώην δεσμοφύλακας των Ναζί

Posted by paketo στο 03/07/2009

Ο πρώην δεσμοφύλακας ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Τζον Ντεμγιανγιούκ, 89 χρόνων, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στο φόνο 29.000 εβραίων το 1943, είναι σε θέση να υποβληθεί σε δίκη, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Μονάχου όπου κρατείται.

Ο Ντεμγιανγιούκ, ο οποίος απελάθηκε στη Γερμανία από τις ΗΠΑ, κρατείται από τις 12 Μαΐου σε φυλακή κοντά στο Μόναχο.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η δίκη του Ντεμγιανγιούκ θα πρέπει να περιοριστεί σε δύο 90λεπτες συνεδριάσεις την ημέρα, ώστε ο κατηγορούμενος να μπορεί να αντεπεξέλθει. Η οικογένειά του είχε υποστηρίξει ότι η υγεία του δεν του επιτρέπει να υποβληθεί σε δίκη.

Ο Ντεμγιανγιούκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σομπιμπόρ από τις 27 Μαρτίου 1943 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 1943. Η γερμανική δικαιοσύνη είχε εκδώσει στις 11 Μαρτίου ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην εργάτη αυτοκινητοβιομηχανίας προαστίου του Κλίβελαντ (Οχάιο, βόρειες ΗΠΑ), από τον οποίο αφαιρέθηκε το 2002 η αμερικανική υπηκοότητα.

Το Δεκέμβριο 2008, η ανώτατη γερμανική δικαστική αρχή είχε αποφανθεί πως δικαστήριο του Μονάχου είναι αρμόδιο για να τον δικάσει, επειδή ο Ντεμγιανγιούκ είχε ζήσει κοντά στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας το 1952, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Sorry, the comment form is closed at this time.