Paketo Blog

Το φάγαμε το πακέτο πατριώτη!

Σε εγρήγορση για τη νέα γρίπη

Posted by paketo στο 10/07/2009

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς η Ελλάδα έχει πλέον περάσει σε φάση πανδημίας.

Έξι επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν σήμερα από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας στα διακόσια είκοσι δύο (222).

Από αυτά δύο προέρχονται από χώρες του Εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα, ένα ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της Ελλάδος, τρία διερευνώνται οι επαφές τους.

Από τα διακόσια είκοσι δύο περιστατικά, τα…

εκατόν δύο έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.

Αβραμόπουλος: «Χρειάζεται ψυχραιμία»

Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία, καθώς είναι άγνωστο τι διαστάσεις θα λάβει η γρίπη το Φθινόπωρο και το Χειμώνα.

Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου,  δήλωσε ότι η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας και συνέστησε ψυχραιμία.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι πιθανό από τη νέα γρίπη να νοσήσει μέχρι και το 33% του πληθυσμού, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο θανάτου σε περίπτωση που ο ιός γίνει πιο επιθετικός. Ο υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέα γρίπης.

Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 – 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24.  Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου εφαρμόστηκε. Γι΄ αυτό, στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο σοβαρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και το Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη).

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέα γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος, τα παιδιά και οι μαθητές ηλικιών από 1 έτους έως 18 χρόνων.

Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία.

Ο επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιώδρας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διεθνής επαγρύπνηση και αλληλεγγύη καθώς το ανησυχητικό είναι ότι ο ιός έχει επεκταθεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι τον χειμώνα θα νοσήσει ένας στους τρεις Έλληνες ενώ πρόσθεσε  ότι το εμβόλιο για τον μαζικό εμβολιασμό θα είναι έτοιμο στις αρχές του χειμώνα.

«Οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Τα μέτρα της Πολιτείας είναι επαρκή. Χρειάζεται ψυχραιμία» δήλωσε η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού επισημαίνοντας ότι τα συμπτώματα της νόσου, σήμερα, είναι ήπια και δεν συντρέχει λόγος πανικού στον πληθυσμό. Πρόσθεσε δε ότι οι υπηρεσίες Υγείας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να κάνουν τον σωστό σχεδιασμό.


Υπαρκτός ο κίνδυνος μετάλλαξης

Γερμανοί ερευνητές υποστήριξαν σήμερα ότι υπάρξει αυξημένος κίνδυνος οι χοίροι να κολλήσουν το νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 που πλήττει τους ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες αλλαγές του στελέχους και του τρόπου εκδήλωσης της ασθένειας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί λίγες ύποπτες περιπτώσεις χοίρων που κόλλησαν τον ιό από ανθρώπους. Η γερμανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι μεταδοτικός στα ζώα αυτά και μπορεί να διαδοθεί πολύ γρήγορα.

Ο Τόμας Φάλενκαμπ και οι συνάδελφοί του από το Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ, το εθνικό κέντρο ερευνών της υγείας των ζώων στη Γερμανία, μόλυναν σκόπιμα πέντε χοίρους με το νέο ιό. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο ιός είχε μεταδοθεί σε άλλα τρία γουρούνια που ζούσαν μαζί με τα πέντε πρώτα. Όλα τα ζώα παρουσίασαν κλινικά συμπτώματα της ασθένειας.

«Η πρόληψη της μετάδοσης από τον άνθρωπο στους χοίρους πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας ώστε να αποφευχθεί η ανάμιξη των ζώων αυτών στην επιδημιολογία της πανδημίας» σημειώνει ο Φάλενκαμπ στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of General Virology.

Το ευχάριστο πάντως ήταν ότι μολονότι ο ιός διαδόθηκε γρήγορα στους χοίρους, δεν πέρασε και στις πέντε κότες που στεγάζονταν στον ίδιο χώρο.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: