Paketo Blog

Το φάγαμε το πακέτο πατριώτη!

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εξαρθρώσει το «ριχτάδικο» του «κυρίου Παναγιώτη»

Posted by paketo στο 12/07/2009

Μια από τις μεγαλύτερες και αρτιότερες αστυνομικές επιχειρήσεις, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 300 επίλεκτοι αστυνομικοί και μυστικοί πράκτορες, στήθηκε από τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της εγκληματικής συμμορίας που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου και η οποία στις 12 Ιανουαρίου 2009 είχε απαγάγει τον εφοπλιστή Περ.Παναγόπουλο στο Καβούρι.

Επί τέσσερις μήνες ειδικά εξοπλισμένες ομάδες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Ασφάλειας Αττικής και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη μυστική επιχείρηση, η οποία, όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, είχε την ονομασία «Κωδικός Τσάπα».

Προφανής η σημειολογία της ονομασίας της επιχείρησης· παραπέμπει στις…

εταιρείες χωματουργικών έργων οι οποίες διέθεταν ως βιτρίνα μέλη της σπείρας και στις έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό του κρησφύγετου και στην ανεύρεση των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα στους απαγωγείς.

Έπειτα από ενδελεχή εξέταση και ανάλυση των αμέτρητων στοιχείων και πληροφοριών που συγκέντρωσαν οι διωκτικές υπηρεσίες από τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων -με τη γνωστή «βαλίτσα» της ΕΥΠ- και τις προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν στην Αττική και σε πολλές πόλεις της χώρας τα επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ έλαβαν το πράσινο φως να προχωρήσουν στη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου για την εξάρθρωση της πολυπληθούς ομάδας των απαγωγέων.

Από την πρώτη στιγμή που ο «Μεγάλος Αδελφός» εντόπισε τις περίεργες συζητήσεις των έγκλειστων μαφιόζων για τα «ριχτάδικα» και τις «μπουγάδες» ετέθη σε πλήρη ανάπτυξη το υπερσύγχρονο «σύστημα νόμιμης συνακρόασης» που προμηθεύτηκε η ΕΥΠ προ ενός έτους από τη Γερμανία.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα ήταν να διαπιστώσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τα παρωνύμια «Τόνια», «Μεταγραφή», «Γιγαντάκιας», «Δικαννάκιας», «Θείος», «Σούμο», «Μαγκιτάκος», «Σουν Τσουν» και «Βρωμού». Οταν οι διωκτικές αρχές κατόρθωσαν να βγάλουν να διαπιστώσουν ποιοι κρύβονται πίσω από την εγκληματική συμμορία, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της ομάδας Βλαστού, Σκαφτούρου και Στεφανάκου.

Εκ παραλλήλου με τις έρευνες για την ταυτοποίηση των μελών της μαφιόζικης συμμορίας τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών ανέλαβαν να αποκρυπτογραφήσουν τη συνθηματική ορολογία που χρησιμοποιούσε ο ιθύνων νους της ομάδας των απαγωγέων με τους εντός και εκτός φυλακών συνεργάτες του. Αφού έμαθαν ότι «ριχτάδικο» σημαίνει απαγωγή, έπρεπε να εντρυφήσουν στη σπάνια διάλεκτο της σπείρας. Να πληροφορηθούν ότι: «μουσική» σημαίνει σιγή, «καλάμια» είναι τα Καλάσνικοφ, το «Ζodiac» συνεπάγεται εκπατρισμός των λύτρων και τα «λουκούμια» της οργάνωσης σκοτώνουν γιατί πρόκειται για αυτοσχέδιες βόμβες.

Εχοντας ολοκληρώσει την ανθρωπογεωγραφία της οργάνωσης οι επιχειρησιακές ομάδες της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν δράση. Αγωνιώδης ήταν η προσπάθεια των αστυνομικών αρχών να προλάβουν τα εγκληματικά σχέδια της σπείρας, ενώ αστυνομικοί εγκαταστάθηκαν στα χερσαία και θαλάσσια σημεία εξόδου της χώρας για παν ενδεχόμενο.

Ειδική ομάδα συνεστήθη για τον εντοπισμό των προσώπων υπεράνω υποψίας, οι οποίοι ανέλαβαν να ξεπλύνουν τα σημαδεμένα χαρτονομίσματα των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα από τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: