Paketo Blog

Το φάγαμε το πακέτο πατριώτη!

Ο Κιμ Γιονκ Ιλ πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, σύμφωνα με νοτιοκορεατική πηγή

Posted by paketo στο 13/07/2009

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο YTN της Νοτίου Κορέας σε σύντομο δελτίο ειδήσεων, επικαλούμενο εγχώριες και κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Η κατάσταση της υγείας του Κιμ είναι ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά στην απομονωμένη κομμουνιστική χώρα. Για τον Κιμ, που είναι σήμερα 67 ετών, πιθανολογείται ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο πέρυσι, ποτέ όμως δεν υπήρξε κάποια επίσημη επιβεβαίωση.

Ο Κιμ φαινόταν πολύ αδυνατισμένος στη διάρκεια μιας δημόσιας εμφάνισης του την περασμένη Τετάρτη, σε μια τελετή στη μνήμη του πατέρα του και ιδρυτή του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Η υγεία του Κιμ θέτει ερωτήματα για την…

διαδοχή στην μοναδική κομμουνιστική δυναστεία της Ασίας, καθώς και για το ποιος θα ελέγχει τα προγράμματα της χώρας για πυρηνικά όπλα.

Ο Κιμ ανέλαβε την εξουσία το 1994 όταν πέθανε ο πατέρας του σε ηλικία 82 ετών.

Σενάρια της Δύσης

Μετά τις τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Κιμ, αλλά και τις κινήσεις του πριν από λίγο καιρό να ορίσει διάδοχό του τον νεότερο από τους τρεις γιους του, οι δυτικές χώρες εξετάζουν τέσσερα πιθανά σενάρια για το μέλλον της Βορείου Κορέας.

Το πρώτο από τα σενάρια, τα οποία επεξεργάζεται η Δύση προβλέπει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τον τωρινό ηγέτη του καθεστώτος στον 25χρονο σήμερα Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όσο περισσότερο αντέξει ο Κιμ στα προβλήματα της υγείας του, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ο γιος και διάδοχος του να ενισχύσει τη θέση του και να συνεχίσει τη δυναστεία.

Ο υιός Κιμ έχει την υποστήριξη του 63χρονου γαμπρού του Κιμ, Τζανγκ Σονγκ Θάεκ, δεύτερου στην ιεραρχία του καθεστώτος, ο οποίος πρόσφατα προήχθη σε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αμυνας

Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, οι μεγάλες δυνάμεις και οι αγορές θα παρακολουθούν τη Βόρεια Κορέα με ενδιαφέρον, αλλά δεν θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην πολιτική αντιμετώπιση εκατέρωθεν.

Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται ως παράμετρος η εξουδετέρωση ή ο πρόωρος θάνατος του Κιμ, που θα οδηγήσει σε μία συλλογική ηγεσία υπό τον Τζανγκ, μέχρι ο νεαρός Κιμ Γιονγκ Ουν μπορέσει να αναλάβει την εξουσία.

Με δεδομένη την απειρία του νεαρού, την ύπαρξη του οποίου αγνοούν πολλοί συμπατριώτες του, ο ξαφνικός θάνατος του Κιμ, θα προκαλούσε σοβαρή πτώση στις ασιατικές αγορές, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις θα προσπαθούσαν να διαπιστώσουν ποιος κυβερνά τη χώρα, η οποία έχει κάνει δύο πυρηνικές δοκιμές και έχει επαρκές πυρηνικό υλικό για τουλάχιστον πέντε έως επτά ακόμη.

Σε αυτό το σενάριο, η ηγεσία θα κάνει τη χώρα ακόμη πιο φιλοπόλεμη για να οικοδομήσει μέτωπο υποστήριξής της στο εσωτερικό.

Ένας ξαφνικός θάνατος του Κιμ δεν αποκλείεται να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα, καθώς τόσο οι πυρηνικές δοκιμές όσο και οι εκτοξεύσεις πυραύλων αλλά και οι απειλές πολέμου, δείχνουν ότι ο στρατός έχει σημαντικό λόγο στην πολιτική.

Οι αγορές δεν αντιμετωπίζουν αυτό το σενάριο ως καλή εξέλιξη, με δεδομένο ότι θεωρούν πως ο στρατός υποστήριξε κυρίως την πρόσφατη έξαρση στη φιλοπόλεμη διάθεση.

Η οικονομική διάλυση ή η παρατεταμένη κρίση ηγεσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε διάλυση στέλνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον πλούσιο νότο, για τον οποίο αυτό θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή, ή στο βορρά, στην Κίνα.

Το σενάριο δεν θεωρείται πολύ πιθανό αλλά το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων πρόσφατα σε έκθεσή του χαρακτήρισε την οικονομία της Β.Κορέας αδύναμη, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν ανέκαμψε από την ύφεση που υπέστη τη δεκαετία του 1990.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: